lzs.lv

Pretēji 31. maija iecerēm Saeimas vairākums tomēr nolēmis Varakļānus pagaidām saglabāt kā atsevišķu novadu pēc tam, kad Valsts prezidents bija piedraudējis pat ar Saeimas atlaišanu, tikmēr paša novada domes priekšsēdētājs Māris Justs kompromisu dēvē par ielāpu uz nepareiza deķa, vēsta TV3 Ziņas.

Pēc tam, kad parlamenta vairākums pretēji Satversmes tiesas spriedumam pirmdien, 31. maijā, atbalstīja “Jaunās konservatīvās partijas”, “Nacionālās apvienības” un “Saskaņas” priekšlikumu Varakļānu novadu iekļaut Rēzeknes novadā, Valsts prezidents Egils Levits 1. jūnijā uz sarunu izsauca Saeimas frakciju vadītājus.

Levits deputātiem uzsvēris, ka Saeimas pienākums ir pildīt konstitucionālās tiesas spriedumu.

Valsts prezidents Egils Levits”Šis Saeimas balsojums tātad var radīt konstitucionālu krīzi. Un es arī norādīju, ka Valsts prezidentam Satversme dod arī līdzekļus un iespējas šādu konstitucionālu krīzi novērst.”

Ja lēmums par Varakļāniem netiks mainīts, prezidents sacījis, ka viņam neatliks nekas cits, kā atlaist Saeimu, norāda sarunas dalībnieki.

“Vēl lielāku bardaku kā ir šobrīd ir ļoti grūti iedomāties, kā varēja vēl lielāku cūcību izstrādāt pret novada iedzīvotājiem,” uzskata Saeimas deputāts Viktors Valainis (ZZS).

Saskaņā ar 1. jūnijā lemto Varakļānos līdz oktobrim būs jārīko atkārtota iedzīvotāju aptauja par novada apvienošanu, bet pēc tam – līdz gada beigām – ar risinājumu būs jānāk klajā valdībai.

Notikušais ietekmējis arī pašvaldību vēlēšanu norisi. Madonas novadā vēlēšanas tomēr netiek atceltas, bet Rēzeknes novadā un Varakļānos tās ir atliktas līdz septembrim.

Informācijas avots: TV3 (  https://ej.uz/h8pj