lzs.lv

 Skultes pagasta atdalīšana no Limbažu novada, pievienojot to Saulkrastu novadam, neatbilst Satversmei. To atzīst piektdien, 12. martā, pasludinātais Satversmes tiesas (ST) spriedums pirmajā lietā par sūdzībām saistībā ar administratīvi teritoriālo reformu. Kā vērtējat šo spriedumu?

Tas ir pozitīvi, bet tajā pašā laikā ir mieles. Jo jau pašā sākumā, kad šis jautājums parādījās, bija skaidrs, ka reformas mērķiem neatbilst atdalīt Limbažu novadam Skulti un tā vājināt pašvaldību. Pret to protestējām, un tagad ir izrādījies, ka mums bija taisnība.

Bet mums bija jāpieliek daudz pūļu, lai argumentētu Satversmes tiesā savu viedokli, un liels darbs bija jāiegulda, lai šāds rezultāts tiktu panākts.

Kas tur būtu slikts, ja Skulte tiktu atdalīta?

Šajā gadījumā tas nebija Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) redzējums. VARAM norādīja, ka iebilst šādam risinājumam un to neatbalsta. Sākotnējā versijā kartē šāda sadalījuma nebija. Taču šāds sadalījums, kur Skulte tiek atdalīta, lai veidotu Saulkrastu novadu, parādījās vienā no Saeimas sēdēm – to piedāvāja Nacionālā apvienība. Tas neatbilst reformas mērķiem.

Lai arī veidojas jauns novads, apvienojoties Alojas, Limbažu un Salacgrīvas novadam, Skultes atdalīšana šo novadu noteikti vājinātu. Skultes novads ir tuvāk Rīgai, iedzīvotāju skaits tajā palielinās, līdz ar to palielinās pašvaldības ieņēmumi, bet atņemt šo pagastu un iesviest citā novadā neatbilst reformas mērķim veidot jaudīgas pašvaldības ar labu perspektīvu. Šādā veidā tas mērķis netiktu sasniegts, un tas būtu pilnīgi nepareizi no attīstības viedokļa.

Kā pretarguments tiek minēts, ka Skulte ar Saulkrastiem tikpat kā ir saaugušas. Jā, viena daļa teritorijas, kas atrodas tuvu, ir saaugusi, taču Skultes pagasts ir liels, nav tikai Skulte vien, ir lauksaimniecības teritorija un ciemati. Ir jau gadu gaitā izveidojusies tradīcija pagastam orientēties uz Limbažiem. Savukārt par Saulkrastiem jādomā, vai nebūtu vērtīgāk, ja Saulkrasti raudzītos uz Ādažiem? Ādaži ar savu kapacitāti, kopā ar Carnikavu un Saulkrastiem būtu jaudīgs novads. Bet ne man to vērtēt – tas ir skatoties no malas.

Informācijas avots un viss raksts NRA.LV ( https://ej.uz/xouw )