lzs.lv


Pēc Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas deputāta Viktora Valaiņa iniciatīvas sagatavots un iesniegts izskatīšanai Saeimā pieprasījums vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim Pūcem par ministra rīcību, apturot pašvaldību aptaujas nolikumu darbību Ikšķiles un Jelgavas novados.

Desmit deputātu parakstītajā pieprasījumā norādīts, ka ministrs ar savu rīkojumu ir apturējis divu pašvaldību aptaujas par iespējamo novada pievienošanu citai pašvaldībai nolikumus, par ko pašvaldības ministram ir publiski iebildušas un saskārušās ar ministra amata varas nepamatoti “sodošu ietekmi”.

Minēto pašvaldību ieskatā ministrs ir pārkāpis Eiropas vietējo pašvaldību hartas 3. panta pirmajā daļā, 4. panta sestajā daļā un 5. pantā noteiktās pašvaldību tiesības un brīvības. Arī Saeimas paziņojumā “Par administratīvi teritoriālās reformas turpināšanu” izriet, ka Ministru kabinets pēc konceptuālā ziņojuma par administratīvi teritoriālo iedalījumu sagatavošanas un konsultācijām ar pašvaldībām saskaņā ar Eiropas vietējo pašvaldību hartas 5. pantu izstrādā un līdz 2019. gada 1. decembrim iesniedz Saeimai likumprojektu.

No ministra rīkojumu konteksta var secināt, ka ministru neapmierina pašvaldību pašiniciatīvas iedzīvotāju viedokļa noskaidrošanai. Vienlaikus pats ministrs nav centies noskaidrot pašvaldību iedzīvotāju viedokļus.

Izvērtējot sabiedrības interesi par ministra rīkojumu sociāli ekonomiskajām sekām, kā Saeimas deputāti pieprasa:

1. Sniegt skaidrojumu, vai ministram ir svarīgs vietējo pašvaldību iedzīvotāju viedoklis, vai arī ir nodoms šo iedzīvotāju intereses upurēt “vispārības labā”?

2. Paskaidrot, kāpēc ministrs ir ignorējis likuma Par pašvaldībām 21. panta 4. punkta normu, kas paredz, ka domes ekskluzīvu kompetenci var lemt par attiecīgās administratīvās teritorijas likvidēšanu un tās robežu grozīšanu vai nosaukuma maiņu?

3. Paskaidrot, kā vietējo pašvaldību deputāti, kas pirms pašvaldību vēlēšanām nav solījuši savu teritoriju pievienot kaimiņu pašvaldībai, var noskaidrot savu vēlētāju viedokli, ja tie nerīko aptauju, ko tiem atļauj Harta?

4. Paskaidrot, kā ministrs pildīs Saeimas uzdevumu noskaidrot katras no 119 teritoriālajām kopienām viedokli atbilstoši Hartas 5. pantam?

5. Paskaidrot, vai masu medijos izskanējusī informācija par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vēršanos policijā, lai iejauktos aptauju gaitā, ir taisnība. Ja taisnība, vai ar policiju tiks apkarotas visu teritoriālo kopienu iedzīvotāju tiesības?

6. Paskaidrot, vai ir nodoms atteikties no Latvijas pievienošanās tiem Hartas pantiem, kuru pārkāpuma pazīmes atrodamas abos rīkojumos?Saeimas Kārtības rullis nosaka, ka ne mazāk kā desmit deputāti var rakstveidā iesniegt pieprasījumus Ministru kabineta locekļiem. Pieprasījumu komisija divu nedēļu laikā izskata pieprasījumu un iesniedz Saeimas Prezidijam par to atzinumu