lzs.lv


Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valde pauž atbalstu iniciatīvai vērsties Eiropas Komisijā, lai saņemtu Eiropas Savienības (ES) atbalstu plūdos cietušajiem lauksaimniekiem, īpaši saimniecībām Latgales reģionā.

 

ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze, ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis un Latvijas Zaļās partijas valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars otrdien, 19.septembrī, tikās ar vairāku Latgales reģiona pašvaldību vadītājiem, lai pārrunātu situāciju lauksaimniecības nozarē pēc ilgstošām un intensīvajām lietusgāzēm.

 

Pašvaldību vadītāji akcentēja to, ka situācija reģionā daudzviet ir kritiska un aicināja meklēt visas iespējas, kā atbalstīt Latgales lauksaimniekus, kuriem šobrīd ir apgrūtināta iespēja gan novākt šī gada ražu, gan apstrādāt laukus nākamā gada ražas iegūšanai.

 

Jau šobrīd Zemkopības ministrija apkopo pieteikumus kompensācijām 29 novados Latgalē, Vidzemē un Sēlijā, kuros izsludināta ārkārtējā situācija plūdu seku novēršanai. Valdība apņēmusies plūdos cietušos lauksaimniekus atbalstīt.ZZS Saeimas frakcijas vadītājs

 

A.Brigmanis akcentēja, ka situācija lauksaimniecībā pēc lietavām ir sarežģīta visā Latvijā, tāpēc jāizmanto jebkura iespēja vietējo zemnieku atbalstam. “Mūsu ministrs Jānis Dūklavs jau aktīvi strādā pie tā, lai apzinātu un kompensētu lauksaimniekiem dabas radītos zaudējumus. Arī no valsts institūciju un kredītiestāžu puses ir saņemti apliecinājumi, ka attieksme pret zemniekiem būs izprotoša. Tomēr mums ir jāizmanto iespēja un jāklauvē pie Eiropas institūciju sirdsapziņas, lai arī ES sniedz atbalstu lauksaimniecības nozarei mūsu valstī,” norādīja A.Brigmanis.