lzs.lv


Šodien, 3.decembrī, Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) valde vienojās uz deputātu frakcijas sēdi 5.decembrī uzaicināt Latvijas Bankas pārstāvjus, lai saņemtu atbildes uz jautājumiem, kas šodien interesē lielāko daļu Latvijas iedzīvotāju.

D.Reizniece – Ozola, ZZS deputāte: „Latvijā gandrīz katrai ģimenei ir kredītsaistības. Tāpēc ir svarīgs jautājums – kā mājsaimniecību ikmēneša maksājumus ietekmēs Latvijas pievienošanās eirozonai? Atbildīgajām institūcijām jāskaidro, kā Latvijas iedzīvotājiem šobrīd rīkoties – nogaidīt vai laicīgi jau pārvērst latu kredītus un arī noguldījumus eiro.”

ZZS norāda, ka valdošā koalīcija enerģiski turpina uzsākto kursu uz Latvijas pievienošanos eirozonai, neieklausoties iedzīvotāju un arī ekspertu viedokļos, kā arī nerespektējot citu līdzīgu valstu pieredzi. Līdz ar to ar katru dienu aktuālāki kļūst jautājumi, par kuriem līdz šim brīdim ne valdība, ne arī Latvijas Banka nav uzsākusi dialogu ar sabiedrību:

– Vai saistībā ar 2014.gadā valdības plānoto Latvijas pievienošanos eirozonai jau šobrīd jāsāk domāt par kredītu, kas ir izsniegti latos, vai latu uzkrājumu konvertēšanu eiro?

– Iespējamais latam neizdevīgais eiro kurss eiro ieviešanas gadījumā u.c.

ZZS atgādina, ka frakcijas deputāti bija sagatavojuši valdības virzītajam Eiro ieviešanas likumam alternatīvu variantu – “Par eiro ieviešanas termiņu”, kas diemžēl 18.oktobra Saeimas plenārsēdē tika noraidīts.

ZZS sagatavotā alternatīvā likumprojekta mērķis ir nodrošināt efektīvu un caurskatāmu eiro ieviešanu Latvijas Republikā, ņemot vērā sabiedrības intereses. Likumprojekts nosaka, ka eiro ieviešanas termiņu nosaka Saeima, nevis valdība, un tas ir izlemjams tautas nobalsošanā.

Savukārt MK virzītajā un Saeimas komisijai nodotajā Eiro ieviešanas likumprojektā nav noteikts eiro ieviešanas termiņš, un tas ir uzskatāms par slēptu deleģējumu Ministru kabinetam šo termiņu pastāvīgi noteikt. ZZS uzskata, ka šāda situācija ir nepamatota likumdevēja (t.sk. tautas kā galvenā likumdevēja!) tiesību ierobežošana attiecībā uz minētā projekta īstenošanu un sabiedrībai tik būtiska jautājuma izlemšanu.