2021. gada budžets Saeimā: Diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanas slieksni paaugstina līdz 1800 eiro



Paaugstina diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanas slieksni

Skatot grozījumus likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), vairāki opozīcijas deputāti vispirms mudināja saglabāt esošo autoratlīdzību režīmu. Jauns režīms, viņuprāt, palielinātu nodokļu slogu radošajā jomā strādājošajiem, un tas pašreizējā ekonomiskajā situācijā nebūtu pieļaujams.

Likuma izmaiņas paredz tiem autoratlīdzību saņēmējiem, kas nav reģistrējušies kā saimnieciskās darbības veicēji, ienākumiem par intelektuālo īpašumu (autoratlīdzībām) piemērot 25% vai 40% IIN likmi. Proti, ar 25% IIN likmi apliks gada apgrozījumu, kas nepārsniegs 25 000 eiro, bet lielākam apgrozījumam paredzēta 40% likme. 80% no ieturētā novirzīs valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un 20% IIN. Plānots saglabāt attaisnotos izdevumus autoratlīdzību saņēmējiem – 25% un 50% apmērā. Attaisnoto izdevumu veidus un piemērošanas apmēru atkarībā no autora darba vai izpildījuma veida noteiks Ministru kabinets.

Likuma grozījumi paredz arī no 2021. gada paaugstināt diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanas slieksni.

Pašlaik paredzēts, ka apliekamā ienākuma apmērs, līdz kuram piemēro diferencēto neapliekamo minimumu, ir 1200 eiro mēnesī. Tomēr ar grozījumiem slieksni paaugstinās līdz 1800 eiro mēnesī.

Likumā noteikts arī, ka no IIN atbrīvos ar attālinātā darba veikšanu saistītos darbinieka izdevumus, kurus atbilstoši Darba likumam sedz darba devējs, ja to kopējais apmērs mēnesī par pilnas slodzes darbu nepārsniedz 30 eiro. Opozīcijā esošās Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputāti gan rosināja šo summu noteikt 60 eiro apmērā – šis ir uzņēmēju organizāciju priekšlikums, piebilda ZZS deputāte Dana Reizniece-Ozola. 

Tāpat noraidīts ZZS priekšlikums "indeksēt" attaisnoto izdevumu lielumu. Pašlaik IIN atmaksu var saņemt par izglītības un ārstniecības pakalpojumu tēriņiem, kas nepārsniedz 600 eiro, bet šo slieksni rosināts palielināt līdz 670 eiro. ZZS deputāte Reizniece-Ozola skaidroja, ka attaisnoto izdevumu slieksnis nav pārskatīts trīs gadus. Potenciālais slieksnis – 670 eiro – aprēķināts, ņemot vērā vidējās algas pieaugumu valstī.

Noraidīts arī opozīcijas priekšlikums IIN attaisnotajos izdevumos iekļaut tēriņus par obligātās pirmsskolas izglītības programmas apguvi privātajā bērnudārzā, ja bērnam nav vietas pašvaldības dārziņā. Tāpat Saeimas vairākums noraidīja ZZS priekšlikumu no attaisnotajiem izdevumiem izslēgt ziedojumus politiskajām partijām u.c.

Pēc visu likumprojektam iesniegto 66 priekšlikumu izskatīšanas pie frakcijām nepiederošā Saeimas deputāte Jūlija Stepaņenko rosināja balsot par likumprojekta nodošanu atpakaļ atbildīgajai Saeimas Budžeta komisijai, taču parlamenta vairākums šo priekšlikumu noraidīja. Grozījumus likumā par IIN atbalstīja 57 deputāti, bet pret bija 32.

 Informācijas avots: LSM 

Viss raksts: LSM.LV - https://ej.uz/xnmm  


Saeima saka NĒ pašvaldību budžeta bāzes finans...
Reforma – kā dzīvosim rīt?

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://lzs.lv/

LZS © 1990-2021

Spied Enter